Hoitomalli ja menetelmät
Nuorisokoti Avalonissa nuoria tuetaan hyödyntämään omia voimavarojaan, osallistumaan oman elämänsä kannalta tärkeään päätöksentekoon sekä löytämään elämäänsä terveyttä ja hyvinvointia lisääviä asioita.
Hoitomalli ja menetelmät
Nuorisokoti Avalonissa nuoria tuetaan hyödyntämään omia voimavarojaan, osallistumaan oman elämänsä kannalta tärkeään päätöksentekoon sekä löytämään elämäänsä terveyttä ja hyvinvointia lisääviä asioita.
1. Pysäytys- ja arviointijakso
Sijoitusjakso alkaa nuoren elämäntilanteen laajalla kartoituksella, joka sisältää toimintakyvyn ja terveydentilan arvioinnin
Nuorisokoti Avaloniin sijoitettu nuori ja hänen perheensä sekä vastuusosiaalityöntekijä saavat kattavan arvion nuoren elämäntilanteesta ja siihen liittyvistä voimavaroista ja haasteista.
Tarvittaessa nuorelle järjestetään pysäytysjakso, jolloin tavoitteena on lyhytaikaisella jaksolla (1–2 kk) pysäyttää nuoren haitallinen päihteidenkäyttö. Pysäytysjakson aikana nuoren arkea ohjaa hänelle henkilökohtaisesti räätälöity päivä- ja viikko-ohjelma. Pysäytysjakson aikana arvioidaan nuoren päihteidenkäytön todellista tilaa sekä pyritään selvittämään sen taustalla olevia syitä.
Jokainen Nuorisokoti Avaloniin sijoitettu nuori tapaa sijoituksen alussa toimintaterapeutin ja terveydenhoitajan, jotka tekevät toimintakykyyn ja terveyteen liittyvän arviointihaastattelun. Haastattelun perusteella nuorelle voidaan tarvittaessa tarjota laajempaa toimintakyvyn arviota ja toimintaterapiaa yksikön oman toimintaterapeutin toimesta. Lisäksi kaikki nuoret käyvät sijoituksen alkuvaiheessa lastensuojelulain mukaisessa lääkärin terveydentarkastuksessa, jonka yhteydessä arvioidaan myös erikoissairaanhoidon psykiatristen palveluiden tarvetta.
2. Kuntoutusjakso
Tavoitteena kokonaisvaltainen hyvinvointi ja päihteetön arki
Kuntoutuksen pitkäntähtäimen tavoitteeksi asetetaan päihteettömän arjen opetteleminen sekä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin elementtien tunnistaminen ja niiden jalkauttaminen nuoren ja perheen arkeen. Koulunkäynti tai muu säännöllinen päivätoiminta on kuntoutusjakson tärkein tavoite jonka ympärille nuoren kuntoutus rakennetaan.
Nuorisokoti Avalonin tiloissa toimii Aleksis-Kiven koulun sivutoimipiste, jossa perusopetus järjestyy kätevästi pienryhmässä erityisopettajan johdolla.
Näiden lisäksi jokaisen nuoren yksilölliset tavoitteet ja mahdollinen toimintaterapia lisätään kuntoutussuunnitelmaan.
3. Itsenäistymisen vaihe
Itsenäistymistaitojen harjoittelu aloitetaan sijoitusjakson aikana
Haluamme että Nuorisokoti Avaloniin sijoitetut nuoret löytävät paikkansa elämässä ja saavuttavat itselleen asetetut tavoitteet sijoituksen jälkeenkin. Itsenäisen elämän opettelu ja itsenäistymistaitojen harjoitteleminen alkavat jo sijoituksen aikana. Yhtenä toiminnan tavoitteena on, että nuoret menestyvät ja pärjäävät myös nuorisokodin seinien ulkopuolella sekä löytävät elämäänsä itseään miellyttävää sisältöä.
Avalonin tiloissa löytyy itsenäisen elämän opetteluun soveltuva kaksio, jossa nuoret pääsevät käytännössä harjoittelemaan itsenäistymistaitoja ohjaajien jatkuvalla tuella. Nuorisokodin välittömässä läheisyydestä on myös mahdollista vuokrata erillinen asunto itsenäistyvälle nuorelle.
Kysy lisää tai tiedustele paikkatilannettamme
Lähtökohtana osallisuus, sitouttaminen ja strukturoitu arki
Nuorisokoti Avalonin hoito-, kasvatus- ja kuntoutustyön lähtökohtana toimii sosiaalipedagoginen työskentely, osallisuusteoria sekä salutogeeninen lähestymistapa ohjaustyössä. Kiteytettynä nämä näkyvät arjessa siten, että nuoria tuetaan hyödyntämään omia voimavarojaan, osallistumaan oman elämänsä kannalta tärkeään päätöksentekoon sekä löytämään elämäänsä terveyttä sekä hyvinvointia lisääviä asioita.
Kuntoutussuunnitelma pyritään rakentamaan yhteistyössä nuorten kanssa sellaiseksi, johon he uskovat itsekin voivansa sitoutua. Nuorten voimavaroja ja positiivisia puolia vahvistetaan ja haasteisiin etsitään yhdessä ratkaisuja.
Työskentely Nuorisokoti Avalonissa on ratkaisukeskeistä, ja nuoren omaa roolia sekä vastuunkantamista korostetaan. Arki on kuitenkin vahvasti aikuisjohtoista ja strukturoitua sekä jokaisen nuoren henkilökohtaisten tavoitteiden saavuttamiseen tähtäävää. Vahvana osana strukturoitua arkea toimii Green Care -toiminta, fyysiset aktiviteetit ja nuorten mieltymysten mukaan suunniteltu harrastustoiminta.
Omaohjaatyö, yhteisöllisyys ja perhetyö
Hoito-, kasvatus- sekä kuntoutustyö rakennetaan sosiaalipedagogiseen kohtaamiseen perustuvan omaohjaajatyön lähtökohdista. Omaohjaajatyössä hyödynnetään tavoitteisiin nähden relevantteja menetelmiä. Yksilötyön lisäksi toiminnassa näkyy vahvasti yhteisöllisyys, ja sitä tukevat viikoittain säännöllisesti kokoontuvat ryhmät.
Omaohjaajatyöparin vastuulla on myös asiakassuunnitelman mukainen perhetyö sekä säännöllinen yhteydenpito perheeseen ja nuorelle tärkeisiin ihmisiin.