Green Care
Nuorisokoti Avalonissa käytetään Green Care -menetelmää, jossa hyödynnetään luontoa ja maaseutuympäristöä hyvinvoinnin lisäämiseksi. Avalonille on myönnetty GreenCare LuontoHoiva laatumerkki.
Green Care
Nuorisokoti Avalonissa käytetään Green Care -menetelmää, jossa hyödynnetään luontoa ja maaseutuympäristöä hyvinvoinnin lisäämiseksi.
Mitä on Green Care?
Green Care on hyvinvointityöskentelyn suuntaus, jota kutsutaan suomessa nimellä Vihreä hoiva. Green Care on luontoon ja maaseutuympäristöön liittyvää ammatillista toimintaa, jolla edistetään tavoitteellisesti ja vastuullisesti ihmisen hyvinvointia ja elämänlaatua.
Green Care -menetelmiä hyödynnetään esimerkiksi päihteiden vuoksi oireilevien nuorten hoito- ja kasvatustyössä. Menetelmien hyvinvointivaikutukset syntyvät muun muassa luonnon elvyttävyyden, osallisuuden ja kokemuksellisuuden kautta.
Green Care -toiminnan koordinaattorin esittely
Nuorisokoti Avalonin Green care -toiminnasta vastaa ohjaaja Nina Kuitunen. Nina on koulutukseltaan sosionomi (AMK), lastentarhanopettaja sekä ympäristökasvattaja. Lasten ja nuorten kanssa työskentelystä Ninalla on työkokemusta yli viidentoista vuoden ajalta. Hän on toiminut luontoeskarissa opettajana, suunnitellut ja toteuttanut esiopetussuunnitelman mukaista toimintaa metsässä sekä kehittänyt kestävän kasvatuksen toimintaa työyhteisössään. Nina on ollut mukana toteuttamassa erimittaisia luonto- ja eläinleirejä erityistä tukea tarvitseville lapsille sekä maahanmuuttajataustaisille aikuisille. Green care -toiminnan kehittämistyö sekä luontointerventioiden toteuttaminen nuorten kuntoutustyössä on lähellä Ninan sydäntä. Nuorisokoti Avalonissa Nina vastaa toiminnan toteutumisesta, kehittämisestä ja arvioinnista kaikissa yksiköissä, kouluttaa henkilöstöä sekä toimii Green care -vastaavien verkostossa tehden yhteistyötä vastuuhenkilöiden kanssa.
Green Caressa yhdistetään luonto ja maatilaympäristö sijoituksen aikaiseen työskentelyyn
Tutkimustiedon mukaan maatilaympäristössä tapahtuvasta työskentelystä hyötyvät erityisesti oppimis- ja käytöshäiriöstä kärsivät lapset ja nuoret.
Maatilaympäristössä tapahtuvassa työskentelyssä käytöshäiriöisten lasten yliaktiivisuus, aggressiivisuus ja tarkkaivaisuuden häiriöt ovat vähentyneet huomattavasti ja sosiaaliset taidot merkittävästi parantuneet.
Luonnossa tapahtuvaa seikkailupedagogiaa on hyödynnetty muun muassa masentuneiden, ADHD-oireisten ja nettiriippuvaisten nuorten hoidossa erittäin hyvin tuloksin.
Luonnon yhdistäminen kasvatustyöhön avaa monia mahdollisuuksia. Esimerkiksi melonta, kiipeily, kalastus ja aivan tavalliset asiat, kuten tulilla yöpyminen ja ruoanlaitto metsäolosuhteissa ovat merkityksellistä toimintaa, jolla voidaan edistää kuntoutumista.
Lisätietoa aiheesta voit lukea myös Green Care Finland ry:n verkkosivuilta.
Miten Green Care toteutuu Avalonissa?
Nuoriskoti Avalonin kaikki yksiköt sijaitsevat idyllisissä luontomaisemissa, mitkä luo hyvät lähtökohdat Green Care -toiminnan toteuttamiselle. Avalonin toimintaan sisältyy säännöllisiä retkiä ja muuta luontoon liittyvää toimintaa. Green Care -toiminnan avulla pyrimme vahvistamaan myös nuorisokodin yhteisöllisyyttä.
Nuoren saaminen liikkeelle ja osallistumaan yhteiseen toimintaan on jo itsessään arvokasta, ja parhaimmillaan se voi vahvistaa yhteisöllisiä suhteita ja yhteisöön kuulumisen tunteita. Osallistuminen sosiaaliseen toimintaan ja vuorovaikutukseen tukee ihmisen persoonallista kasvuprosessia.
Osallistavassa toiminnassa voi saada paitsi monenlaisia tiedollisia ja taidollisia valmiuksia myös kokemuksia omasta arvokkuudesta, toimintakyvystä ja mahdollisuuksista. Nämä kaikki kehittävät itsetuntoa, kyvykkyydentunnetta ja vastuuntuntoa